Heupdysplasie Op deze pagina vind u informatie over ziektes en gezondheid, erfelijke aandoeningen waar honden aan kunnen lijden en algemene tips om uw hond gezond te houden. Informatie zal regelmatig ververst worden, zeker wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van gezondheid. Indien u een onderwerp graag behandeld zou willen zien kunt u ons dat mailen.
Oogafwijkingen
Knieproblemen
Kennelhoest
Vlooien en teken Hond en chocolade
Wormen Hoe dien je een pil toe? 
Huisdier en vakantie Oververhitting bij honden

HD

HD betekend heupdysplasie, en is een afwijking van de heupgewrichten waarbij de ontwikkeling van de heupen niet normaal verloopt en de gewrichten ernstig misvormt kunnen worden. HD wordt veroorzaakt door een combinatie van erfelijke, voedings- en omgevingsfactoren. Groeisnelheid, gewicht, beweging, spierontwikkeling en voeding spelen een belangrijke rol. Te snel gaan fietsen met de hond, een verkeerd voer, te veel inspanning op jonge leeftijd (behendigheid, springen etc.) en te dik zijn zijn belangrijke oorzaken van het ontwikkelen van HD. Een hond met HD heeft pijn en loopt mank, staat moeilijk op, loopt met gebogen rug en afhangend kruis en staat vaak met de hakken naar elkaar toe. Soms komt HD al op zeer jonge leeftijd voor.

Honden kunnen vanaf dat ze 1 jaar oud zijn officieel op HD getest worden, maar op de leeftijd van 6 maanden kan HD vaak al wel met behulp van röntgenonderzoek vastgesteld worden. Is uw hond één jaar en wilt u weten of u met hem kan fokken dan moet u officiële heupfoto's laten maken bij uw dierenarts. Deze stuurt ze op naar de Raad van Beheer in Amsterdam. Daar worden ze beoordeeld door 3 deskundigen. Binnen enkele weken heeft u dan de uitslag. De volgende uitslagen zijn mogelijk:

HD-A : HD vrij ( = goed)
HD-B : overgangsvorm ( = goed)
HD-C : licht positief
HD-D : hond heeft HD
HD-E : hond heeft zwaar HD

Over het algemeen mag met een hond met de eerste 2 beoordelingen gefokt worden, maar voor de specifieke eisen met betrekking tot uw ras raden wij u aan contact op te nemen met de rasvereniging!!!  

 Onderstaand plaatje laat zien hoe HD er uit ziet:

1) Goede heupen, geen HD

2) Slechte aansluiting, normaal gevormde dijbeenkop en bekkenkom (HD)

3) Slechte aansluiting, te vlakke kop en te ondiepe kom (HD)       

4) Vlakke dijbeenkop, ondiepe kom, botwoekering rond kop en kom (HD)

Op het formulier dat u toegestuurd krijgt staat ook informatie over de aansluiting van de heupen (zie ook plaatje). Deze Norbergwaarde geeft een waarde voor de hoeking en aansluiting, en ligt tussen de 20 en 40. Hoe hoger de Norbergwaarde hoe beter, maar een hoge Norbergwaarde wil niet zeggen dat uw hond geen HD kan hebben.

Wat nu als de hond HD heeft?

Ten eerste moet de hond zo slank mogelijk gehouden worden (dieet) en krijgt hij pijnstillers. Met een hond met HD mag u niet te intensief sporten. Dus geen behendigheid en Flyball en ook geen lange wandelingen of fietstochten. Wel moet de hond fit blijven. Dit kan bereikt worden door korte stukken te fietsen in draf (niet in galop), te zwemmen, gehoorzaamheidsoefeningen te doen en de hond geestelijk bezig te houden.

Ook is het mogelijk de hond te opereren, maar dit is vaak kostbaar. De operatie met de beste resultaten is bekkenkanteling. De stand van het bekken ten opzichte van de heupkop wordt gewijzigd waardoor er een betere aansluiting ontstaat. Het effect is groot bij jonge honden. Ook kan een kunstheup worden aangebracht als er al ernstige misvormingen zijn. Dit kan alleen bij volwassen honden. Bij niet al te zware honden met misvormde heupen kan één (of beide) heupkoppen verwijderd worden. Er ontstaat dan een verbinding tussen dijbeen en bekken door bindweefsel. Deze operatie wordt een heupkopresectie genoemd.

Erfelijke oogafwijkingen  

Bij honden komen erfelijke oogziektes voor. CEA, PRA, Cataract en lensluxatie zijn de meest voorkomende. Wat zijn dit nu precies voor ziektes?

CEA

CEA, oftewel Collie Eye Anomaly, is een ziekte waarbij de laag aan de achterkant van het oog zich niet goed ontwikkelt. Soms zitten er bultjes of vlekken op waardoor de hond dan niet goed kan zien of blind wordt. De ziekte kan al op de leeftijd van 6 weken worden waargenomen. Met honden met CEA mag niet gefokt worden.   

PRA

PRA, oftewel Progressieve Retina Atrophy, is een erfelijke oogafwijking. De retina is de laag waar het licht dat door het oog heen komt op valt. Dit veroorzaakt een serie van chemische reacties die een impuls veroorzaken naar de hersenen. In de hersenen worden de impulsen omgezet in een beeld. Zo kan je dus zien. In de retina zitten cellen genaamd staafjes die zorgen voor het waarnemen van zwart en wit en zicht in het donker en cellen genaamd kegeltjes die er voor zorgen dat je kleuren kunt zien of dat je overdag kunt zien. PRA tast alleen de staafjes aan, of alleen de kegeltjes, of allebei.

PRA is niet pijnlijk voor de hond, dus je merkt eigenlijk ook niet of je hond het heeft. Soms zie je een abnormale gloed in de ogen. Dit komt omdat de pupillen niet snel genoeg reageren op veranderend licht. Nachtblindheid is ook een gevolg van PRA. Er is eigenlijk geen behandeling voor PRA mogelijk, hoewel sommige vitaminepreparaten schijnen te helpen.

Cataract

Cataract is een vertroebeling van de lens. Hierdoor kan niet al het licht door het oog heen op de retina terechtkomen, waardoor de hond niet alles kan zien maar slechts “vlekken” ziet. Cataract kan in beide ogen of in slechts één oog voorkomen. Cataract begint meestal heel klein met maar enkele microscopisch kleine vertroebelingetjes in de lens, maar kan zich uitbreiden totdat de hele lens troebel is. De hond ziet dan alleen nog maar licht maar geen beelden. Cataract kan door meerdere dingen veroorzaakt worden. Verwondingen aan het oog, oogontsteking, suikerziekte en erfelijke aanleg zijn belangrijke factoren bij het ontstaan van cataract. Ook aan cataract is niets te doen, behalve het vervangen van de aangetaste lens (transplantatie).

Lensluxatie

De lens wordt in het oog op zijn plaats gehouden door smalle vezels. Als deze breken kan de lens losser komen te zitten of helemaal losbreken.

a) Normale lens
b) De lens zit te ver naar voren
c) De lens zit scheef in de oogbol
d) De hele lens is los en zit in de voorste oogkamer
A B C D

Als de lens geheel of gedeeltelijk in de voorste oogkamer terechtkomt is dit ernstig. Het blokkeert de vloeistoftoevoer naar het oog. Indien men er op tijd bij is (binnen 72 uur), kan de lens vervangen worden door een kunstlens zonder dat er veel schade aan het oog is ontstaan. Vaak kan de hond dan weer gewoon zien. Is er al wel schade aan het oog ontstaan dan kan het oog er in zijn geheel uitgehaald worden of alleen de inhoud van het oog vervangen worden door een siliconenbal. De hond is dan dus blind aan het oog.

In Nederland kun je je hond op 14 plaatsen laten testen. Alleen deze dierenartsen zijn bevoegd om het onderzoek uit te voeren. Indien u wilt weten waar de bevoegde dierenarts bij u in de buurt zit kunt u ons bellen, wij hebben een lijst met adressen. Op oogziektes testen is niet verplicht, maar word vooral bij alle soorten collies, poedels, labradors en nog een aantal rassen aangeraden.

Er mag alleen gefokt worden met honden die vrij zijn van erfelijke oogafwijkingen. De honden kunnen getest worden vanaf dat ze 1,5 jaar oud zijn. Voor de specifieke eisen met betrekking tot uw ras raden wij u aan contact op te nemen met uw rasvereniging!!!!

Knieproblemen

Met name Border Collies, maar ook een aantal andere rassen, zijn echte sporthonden. Door hun snelle bewegingen lopen zij een verhoogd risico op blessures. Vooral problemen met de kniebanden en de meniscus zijn dan het gevolg. Deze problemen ontstaan vaak door een te scherpe, plotselinge draai (zoals bij flyball, behendigheid of tijdens een plotselinge wending achter de schapen) waarbij de meniscus scheurt en de kruisbanden geheel of gedeeltelijk afscheuren. Het resultaat: een kreupele hond met veel pijn. Rust geneest het niet maar maakt het vaak alleen maar erger, doordat stijfheid van de gewrichten optreedt en in het ergste geval zelfs artrose. Het is dan ook zaak de hond zo snel mogelijk door een specialist te laten behandelen.

Het hiernaast staande plaatje toont de knie van de hond. Tussen 2 en 5 in zit de meniscus, een stuk kraakbeen ter ondersteuning en bescherming dat zorgt voor de soepele beweging van het gewricht. Indien de meniscus gebroken is kan deze geheel of gedeeltelijk verwijderd worden. Littekenweefsel neemt dan de taak van de meniscus over.

Bij een gedeeltelijke scheuring van de kruisband kan de dierenarts besluiten een kunststof kruisband over de oude heen te zetten voor extra stevigheid. Is de kruisband helemaal gescheurd dan is dit vaak zelfs de enige optie.

Na de operatie moet de hond revalideren. De eerste weken mag de hond alleen kort uitgelaten worden aan de riem, daarna mag de intensiteit weer voorzichtig opgebouwd worden. Ook fysiotherapie is vaak nodig om de spieren soepel te houden. Na ongeveer 2 maanden kan weer voorzichtig worden begonnen met oefeningen en lopen naast de fiets. Wel is voorzichtigheid in het eerste half jaar nog geboden. Scherpe wendingen, rechtstandig opspringen en teveel inspanning moeten worden voorkomen.

Kennelhoest

Kennelhoest is een nare, besmettelijke ontsteking van de luchtpijp en de bronchiën. Vergelijk het maar met verkoudheid en griep bij de mens. Net als bij griep reageert iedere hond weer verschillend op een infectie; de ene hoest twee keer en de andere is tien dagen ziek.

Er bestaan twee soorten "kennelhoest". Bij de mildere vorm, die we het meeste zien, zijn de symptomen een droog kuchje met af en toe de neiging tot overgeven. De hond is gewoon vrolijk, eet, drinkt, en lijkt weinig "ziek" te zijn. De genezing vraagt meestal 10-14 dagen. In deze periode moet de hond het een beetje rustig aan doen.

De zwaardere vorm gaat gepaard met koorts, weinig eetlust, benauwdheid, pijn bij bewegen en neusuitvloeiing. Het belangrijkste hierbij is ook de "natte" hoest; de hond geeft dik taai slijm op. Uw hond kan hier echt heel ziek van zijn. Bij niet tijdig behandelen kan dit zelfs overgaan in longontsteking. Een heel enkele keer kan vanuit een virale infectie een chronische bronchitis ontstaan. In ernstige gevallen kunnen hierdoor de longblaasjes dusdanig beschadigd worden dat ingeademde lucht tussen de weefsels in de longen gaat zitten. Hierdoor wordt de normale functie van de longen ernstig belemmerd. De hond wordt erg benauwd. Deze complicatie heet longemfyseem.

Bij de zwaardere vorm kan het wel 2-6 weken duren voordat de hond weer hersteld is. Omdat de meeste eigenaren pas vermoeden dat er iets mis als de hond begint te hoesten, en omdat de incubatietijd van kennelhoest 3-10 dagen bedraagt (waarin het al wel besmettelijk is) kunnen in korte tijd veel honden besmet raken. Kennelhoest wordt veroorzaakt door combinaties van verschillende virussen samen met Bordetella bacterie.

De meest voorkomende manier om een kennelhoest op te lopen is via verspreiding door zeer kleine waterdruppeltjes in de lucht. Deze komen in de lucht terecht door niezen, hoesten etc. en worden vervolgens ingeademd of opgesnoven door de hond.

Hoe is kennelhoest te voorkomen?

Op dit moment zijn er twee typen specifieke entingen tegen kennelhoest. De ene is een neusenting, de andere een 'normale' onderhuidse enting. Bij de neusenting wordt er entvloeistof de neus ingedruppeld. Hierdoor ontstaat in het keel-neus gebied weerstand tegen een mogelijke infectie. Zelf raden wij altijd de neusenting aan omdat dit de minste allergische reacties geeft bij de hond. Daya kreeg van de gewone enting een hele grote bult onder haar huid, ter grootte van een tennisbal!
 
Wat te doen bij kennelhoest?

Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts als je vermoedt dat de hond kennelhoest heeft. De dierenarts kan dan medicijnen voorschrijven om de infectie aan te pakken. Hoe eerder je er bij bent hoe beter.

Vermijdt zoveel mogelijk opwinding en inspanning. Zorg ervoor dat de hond niet te veel blaft (niet te lang alleen laten) en pas de beweging aan. Het is verstandig een poosje niet met uw hond te gaan fietsen, zwemmen , ballen gooien etc. Houdt de omgeving van de hond stofvrij en zorg voor veel aanvoer van verse lucht. Tevens is het verstandig om de hondeneigenaren in de omgeving op de hoogte te stellen. Hieronder valt uiteraard ook de hondenschool. Ga zeker twee weken niet naar cursus en probeer plekken te vermijden waar veel honden bij elkaar komen. Bij een zwaardere infectie is het uiteraard verstandig langer deze voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

Vlooien en teken

Het vlooien- en tekenseizoen staat weer voor de deur. Deze zomer verwachten dierenartsen wederom een ware vlooien- en tekenplaag! Vanwege de relatief zachte winter hebben veel vlooieneitjes en teken het overleefd en zij zullen dus deze zomer onze honden “bezoeken”. Daarnaast bleek dat ook al tijdens de winter honden last hadden van vlooien, mogelijk vanwege de warmte in huis.

Vlooien zijn vervelende beestjes waar de hond behoorlijk veel last van kan hebben. Deze insecten voeden zich met bloed van de hond (en kat). Op zich is dit niet schadelijk voor de hond, maar om er voor te zorgen dat het bloed niet stolt tijdens het opzuigen spuit de vlo een middeltje in de huid van de hond. Voor dit stofje zijn heel veel honden allergisch. Gevolg is uitslag en jeuk. En vanwege de jeuk kunnen honden zichzelf helemaal kapot bijten. Vlooien leggen eitjes op warme, vochtige plekken in huis. Honden kunnen daarnaast lintwormen krijgen door het opeten van een besmette vlo.
Daarnaast kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen. De ziekte van Lyme is een ziekte aan het zenuwstelsel van mens en dier. Niet alle teken dragen deze ziekte bij zich, maar met name in zuidelijke landen zijn teken vaker besmet. Hoe gaat alles nou in zijn werk?

Allereerst word een dier, of de mens, door een teek gebeten, die zich vastklemt in de huid. De teek voedt zich een paar dagen met bloed van de gastheer, en als hij volgezogen is laat hij los. Na verloop van tijd ontstaat er een rode rand rond de bijtplek. Verder krijgt men griepachtige verschijnselen (koorts, moe, lusteloos). Vaak verwarren mensen dit met een gewone griep en denken niet direct aan de tekenbeet die soms al enkele maanden daarvoor heeft plaatsgevonden. Als men vervolgens niet tijdig behandeld wordt slaat Lyme op de spieren, organen en uiteindelijk het zenuwstelsel. Houdt dus goed in de gaten hoe je je voelt als je (of de hond) een tekenbeet hebt gehad. Bij twijfel direct naar de (dieren-)arts!

Wat nu te doen om een vlooien- en tekenbesmetting te voorkomen?

Honden die last van vlooien hebben krabben zich vaak. Een goede tip om het aantal vlooien en teken te verminderen is de hond elke dag een biergist tabletje te geven. Dit zorgt er niet voor dat de hond ze niet meer heeft, wel dat hij er veel minder heeft. Ook knoflook werkt erg goed maar heeft als nadeel dat de vacht en de adem van de hond erg gaan ruiken.

Behandel de hond regelmatig tegen vlooien. Pak niet alleen de hond aan maar ook de omgeving. De eitjes en larven zitten niet op de hond zelf, maar in de omgeving. Die moeten dus ook gedood worden. Voor het behandelen van honden (en katten) tegen vlooien zijn zijn verschillende middelen in de handel (kijk op de pagina van onze winkel voor de prijzen):

Frontline is een spray die werkt tegen vlooien en teken. Het is naar onze mening het best werkende middel om vlooien- en teken aan te pakken bij de hond en de kat. Uw huisdier insprayen, goed inwrijven (wel even de handen wassen), op laten drogen en de eerste paar dagen niet zwemmen of douchen. De spray is niet schadelijk voor mensen, mits u het uiteraard niet inneemt of op uw eigen lichaam sprayt en na toedienen goed uw handen wast.

Frontline is verkrijgbaar in 100 en 250 ml.

Daarnaast is er Program, tabletten tegen vlooien die u 1x per maand geeft. Ook Program is een goed middel en handig als u niet wilt sprayen. Een verpakking bevat tabletten voor 6 maanden (1 hond).

Program is er voor 3 verschillende "maten" hond.

Vooral wanneer de hond mee op vakantie gaat naar het zuiden is het belangrijk goed op teken te letten. Teken in Zuid Europa zijn de overbrengers van de zeer ernstige ziektes babesiosis en ehrlichiosis. Deze ziektes kunnen zelfs dodelijk zijn. Heeft de hond een teek dan verwijderd u die eenvoudig met tekendood spray. U sprayt de vlo die daardoor direct bevriest en loslaat. Door de snelle werking (2-3 seconden) krijgt de teek geen kans om zijn gif in de hond te spuiten. De teek kun je er natuurlijk ook uittrekken met een speciale tekenpincet, alleen bestaat er dan een kans dat de kop achter blijft. Dit kan gaan ontsteken.

Ook zandvliegjes kunnen heel vervelende ziektes overbrengen, waaronder de moeilijk te behandelen ziekte leishmania.  Tegen teken en zandvliegjes is er ook een speciale halsband te koop bij de dierenarts genaamd de Scalibor Protectorband. Deze band heeft volgens de fabrikant een werking van 6 maanden. Wij hebben echter geen ervaring met de band en er zijn gevallen bekend van allergische reacties op de band.

Wormen

Alle honden hebben in hun leven meerdere keren last van wormen. Dat begint al bij pups: in de baarmoeder worden ze door hun moeder besmet. Wanneer ze geboren zijn likt de moeder hun ontlasting (met daarin wormpjes) op en komen de wormen weer in haar lichaam. Vervolgens komen ze via de moedermelk weer bij de pup terecht. Wanneer honden ouder zijn worden ze besmet via grond en gras, stokken, het eten van ontlasting van andere dieren, en soms via het opeten van besmette vlooien. Het hebben van wormen heeft dus niet direct iets met slechte hygiëne te maken en is vrij normaal. Wel is het belangrijk de hond te behandelen tegen wormen, om te voorkomen dat het een ware plaag wordt.

Er zijn verschillende soorten wormen. De belangrijkste en meest voorkomende is de spoelworm. Dit is ook de worm waarmee pups besmet worden door hun moeder, omdat besmetting kan plaatsvinden van hond op hond. De spoelworm vermenigvuldigd zich snel, een vrouwtje kan in haar leven miljoenen eieren leggen. Spoelwormen zijn te herkennen aan hun witte kleur, gladde ronde vorm en lengte van maximaal 10 cm (ze lijken wel wat op spaghetti). Ze leven in de dunne darm van de hond. Vaak merk je dat de hond last van spoelwormen heeft aan wormpjes in de ontlasting of braaksel. Soms gaat de hond met zijn achterlijf schuren over de grond, ook een teken dat hij wormen heeft!

Pups worden door een goede fokker meerdere keren ontwormd voor zij het nest verlaten. Wij doen dit zelf altijd als ze 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn. Tegelijkertijd ontwormen wij dan alle huisdieren omdat zij de pups weer kunnen besmetten en andersom. Ook kunnen pups via de fokker besmet worden door andere huisdieren. De nieuwe pupeigenaar dient de pup vervolgens met 12 en 16 weken te ontwormen en als hij een half jaar is. Daarna moet iedere hond om de 3 maanden ontwormd worden, zijn hele leven lang.

Een andere wormensoort is de haakworm. Deze komt in Nederland niet vaak voor, maar wel in Zuidelijke landen. Ook de zweepworm komt niet vaak voor. Haak- en zweepwormen zijn zo genoemd vanwege hun vorm en kunnen lusteloosheid, diarree, bloedarmoede en vermagering veroorzaken. Ze zijn overigens makkelijk te bestrijden.

Lintwormen worden door een ander dier overgedragen, bijvoorbeeld door het opeten van (besmette) vlooien, besmet vlees en prooidieren (of gevonden dieren). Vlooien zijn de voornamelijkste besmettingsbron. De lintworm hecht zich in de darmwand van de hond, waarbij achter de kop steeds nieuwe stukjes worm aangroeien. Meestal merkt men het niet als een hond besmet is. Soms wordt de hond echter magerder of heeft diarree. Je kunt er achter komen door goed op de ontlasting van de hond te letten, want daarin zitten stukjes lintworm van 1-3 cm. Om van een lintworm af te komen zijn medicijnen van de dierenarts nodig, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen dus een goede vlooienbestrijding en ontworming is heel belangrijk. En laat de hond geen dingen opeten die je niet zelf voor hem gekocht hebt!!!

Hartworm is een zeer gevaarlijke wormensoort die bij de hond binnenkomt via een beet van een besmette mug (muskiet). De mug steekt de hond en zuigt bloed op uit de huid. Tegelijkertijd geeft hij hartworm-larven over aan de hond. De hartworm leeft in de bloedbaan en het hart van de hond. Hartworm kan dodelijk zijn als men niet snel genoeg de hond behandeld. De hartworm zorgt voor beschadigingen van het hart, de longen en de lever van de hond. Of een hond last heeft van hartworm kun je merken aan het feit dat de hond een minder goede conditie lijkt te hebben, sneller moe is en hijgt, hoest en in ernstige gevallen hartproblemen krijgt. Hartworm komt voor in tropische en subtropische gebieden, en in Europa in Spanje, Zuid-Frankrijk, Italië en Roemenië. Gaat u met uw hond op vakantie naar één van deze landen, laat hem dan inenten bij de dierenarts!!!

Wormmiddelen

Er zijn gelukkig een aantal goede wormmiddelen te krijgen om u te helpen uw hond te ontwormen. De hieronder genoemde middelen zijn verkrijgbaar in ons adviescentrum. Kijk voor de prijzen op de pagina van onze winkel.

Beaphar heeft een serie wormpillen op de markt gebracht onder de naam Vox Totaal Wormpillen die op een eenvoudige manier spoelwormen en lintwormen bestrijden. De pillen zijn er voor honden tot 10 kg, van 10-20 kg en zwaarder dan 20 kg. Voor kleine honden, pups en katten is er ook een wormpasta (tot 7,5 kg) die eventueel door het eten gemengd kan worden.
De firma Emax heeft onder de naam Exil een uitstekende lijn wormpillen gemaakt die zeer goed helpen bij wormbestrijding. Ze zijn verkrijgbaar in een pil voor kleine honden (1 pil per 4 kg lichaamsgewicht) die ook aan pups gegeven kan worden en een pil voor grotere hondenrassen (1 pil per 10 kg lichaamsgewicht).

NB: Indien u uw hond mee wilt nemen naar Engeland dient u er rekening mee te houden dat u uw hond via de dierenartsen moet laten ontwormen, omdat de bovengenoemde merken niet geldig zijn voor het Engeland certificaat!

Vraag: het lukt mij niet mijn hond een pilletje toe te dienen. Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen zonder dat het een worstelpartij wordt?

Het blijkt dat veel mensen er moeite mee hebben hun hond een pilletje toe te dienen, terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Wij raden u aan al vanaf puppy af aan te gaan oefenen met het geven van een brokje alsof het een medicijn is. Uiteraard heeft u daar nu niets meer aan, maar voor een eventuele volgende pup kan dit zeer handig zijn.

Hoe dient u een pil toe? De beste manier is om de pil te verstoppen in een stukje leverworst of iets dergelijks. Indien het een relatief kleine pil betreft kunt u hem in een Frolic rondje doen. Dit werkt bij veel honden heel goed. Maar dan zijn er uiteraard die slimmerds die er niet in trappen, en er keurig omheen eten of de pil weer uitspugen. Ga dan als volgt te werk:

Vouw uw hand om de bovenbek van de hond en open met uw andere hand de onderbek (vingers tussen de tanden). Lukt het u niet de bek open te wrikken druk dan met uw vingers de bovenlip tegen het tandvlees. Dit is heel vervelend en meestal opent de hond dan wel zijn bek. Houd de bovenbek goed vast. Duw met uw duim en wijsvinger van uw vrije hand de pil helemaal achterin de keel, recht in het midden. Sluit dan de bek en houdt hem gesloten tot de hond slikt. Slikt hij niet wrijf dan zachtjes over zijn keel om de slikreflex op te roepen. Slikt de hond nog niet dan wil de volgende truc nog wel eens werken: open de bek en spuug er in. Sluit onmiddellijk de bek weer. De hond zal nu zeker slikken! Dit klinkt heel vies maar je moet toch wat.

Zorg er in elk geval voor dat u de pil recht in het midden in de bek krijgt. Onze Faith was er altijd heel goed in pilletjes in haar wang te bewaren en dan een half uur later uit te spugen als ze dacht dat we niet keken. Nadat we er op gingen letten dat we de pil recht in het midden deden en vervolgens in haar bek spuugden kwam dit niet meer voor.

Hond en Chocolade    door Saskia Helder

Ieder jaar gaan er rond Pasen, Sinterklaas en Kerst veel honden dood door het eten van chocola. Verstopte chocolade-eieren met Pasen die niet gevonden worden, chocoladeletters in de schoen die met Sinterklaas voor de kachel staan en chocoladekransjes die als kerstversiering in de boom hangen. Als je even niet oplet kan je hond deze te pakken krijgen en opeten. Hoewel het voor ons alleen voor de lijn slecht is, is het voor de hond dodelijk! Zorg dus altijd dat je hond géén chocolade kan eten of drinken (chocolademelk!).

Waarom is chocolade dodelijk?

In chocolade zit theobromine. Dit is een giftige stof die in elke chocoladesoort zit, ook in chocolademelk. In pure chocolade zit meer theobromine als in melkchocolade. Theobromine is zo giftig voor de hond, dat één reep pure chocolade van 200 gram een hond ter grootte van een Labrador kan doden.

Wat zijn de symptomen van chocoladevergiftiging?

Als de hond vergiftigd is door theobromine kunnen de volgende symptomen voorkomen:

hoge bloeddruk (versnelde hartslag)
Stuiptrekkingen
Overgeven
Diaree
Overmatig drinken

Wat moet je doen als je vermoedt dat je hond een chocoladevergiftiging heeft?

Als je merkt dat je hond chocolade heeft gegeten, of als je hem op heterdaad betrapt hebt, of als de hond één van bovenstaande symptomen heeft en je de oorzaak zou chocolade kunnen zijn ga dan onmiddellijk naar de dierenarts! Dit is een spoedgeval. Wacht niet tot het spreekuur en mocht het toevallig spreekuur zijn meldt u dan zodat u voor andere mensen naar binnen kunt! De dierenarts kan uw hond behandelen, mits u er op tijd bij bent.

Tot slot

Mocht je je hond willen verwennen koop dan iets dat speciaal voor honden gemaakt is, dit voorkomt veel narigheid. Er is speciale hondenchocolade op de markt, dit is veilig want het bevat geen theobromine.

Huisdier en Vakantie

Van 17 tot en met 24 mei word de week van het huisdier gehouden. Het thema is “Huisdier & vakantie”. In dat kader organiseren we een leuke actie: bij aankoop van een busje tekendood (handig voor mee op vakantie) een gratis zakje lekkers voor de hond.

Gaat de hond mee of blijft hij thuis? Wat u ook doet, houd er rekening mee dat u een aantal voorzorgsmaatregelen moet nemen. Gaat uw hond naar een pension, boek dan op tijd want de meeste pensions zitten in de zomervakantie bomvol. Wij helpen u graag bij het vinden van een geschikt pension. Houd er rekening mee dat uw hond ingeënt moet zijn (cocktail en kennelhoest!), en dat de inenting maximaal een jaar oud mag zijn en tijdens het pensionverblijf niet verloopt. Gaat uw hond mee op vakantie? Lees dan eerst de volgende tips:

Behandel de hond goed tegen vlooien en teken (zie ook onze website en nieuwsbrief van april). Neem vlooienmiddel, tekentang en tekendood mee. Laat voor Zuid-Europese landen de hond inenten tegen hartworm. Zorg voor een rabiës enting (verplicht in een aantal landen, minimaal 1 maand voor vertrek en maximaal 1 jaar oud. Info bij de dierenarts). Denk aan de medicijnen van uw hond!

Neem eigen voer mee. Sommige merken zijn in het buitenland niet te krijgen. Wisseling van voer kan diaree veroorzaken, hetgeen weer tot uitdroging kan leiden. Laat de hond niets opeten wat u hem niet zelf gegeven heeft. U weet nooit wat er in zit, en in sommige landen zijn ze niet zo dol op zwerfhonden en worden die vergiftigd om van ze af te komen. Neem geen “zielige zwerfdieren” mee naar huis, u weet nooit wat ze onder de leden hebben en vaak zijn ze niet gewend in huis te leven, met alle gevolgen van dien (slopen, agressie naar mensen, dieren en/of kinderen, janken etc).

Geef de hond flessenwater in landen waar u dat zelf ook drinkt. Houdt altijd een waterbakje bij de hand, en neem water mee als u een dag gaat wandelen/autorijden etc.

In hotels mogen honden vaak niet op de kamer, tenzij ze in een bench zitten. Heeft u geen bench, dan kunt u er één huren (meer info op de pagina van de winkel). Let op: uw hond zal niet de eerste zijn die zich door het tentdoek heen vreet! Ook dan kan een bench een uitkomst zijn. Denk ook aan een vliegennet voor de hond! Neem een draaipen mee om de hond aan vast te leggen, bv. voor de tent (bij ons verkrijgbaar).

Smeer ook de neus en de voetzooltjes van de hond in met zonnebrand. Ook een hond kan zich verbranden! Heeft hij zich verbrandt? Koel dan met koud water en smeer in met after-sun lotion.

Houdt uw hond altijd in het oog. Laat hem van tevoren chippen bij de dierenarts, zodat hij weer bij u terug gebracht kan worden als u hem kwijtraakt. Neem duidelijke foto’s van uw hond mee ter identificatie. Hang hem een adreskokertje of label met uw mobiele nummer erop om zijn halsband (vergeet niet de landcode 0031). In een aantal landen mogen honden niet los lopen. In Duitsland en Oostenrijk is een muilkorf verplicht voor de zogenaamde “gevaarlijke” rassen (en honden daar op gelijkend!) Neem dus voor de zekerheid een snuitje of muilkorf mee voor uw grote hond of informeer bij het toeristenbureau van het desbetreffende land.

Laat de hond nooit, maar dan ook nooit, alleen in de auto. Zie ook onderstaand artikel!!

Oververhitting bij honden

Jaarlijks sterven er weer honden vanwege oververhitting. Veelal omdat hun eigenaar “even” een boodschapje moest doen en de hond in de auto liet. Of doordat de baas plotseling bedacht wat aan zijn conditie te gaan doen door te gaan hardlopen. Met hond, want het is zo heerlijk warm weer. Levensgevaarlijk!

De lichaamstemperatuur wordt geregeld in het temperatuurcentrum in de hersenen. Als de lichaamstemperatuur te hoog wordt, zal het temperatuurcentrum het lichaam bevelen warmte af te geven. Een hond doet dat door veel bloed in de bloedvaten van de huid te laten lopen. Dit bloed transporteert de warmte naar de longen waar het aan waterdruppels in de ingeademde lucht mee gegeven wordt. Door de huid geeft de hond warmte af. Dit werkt echter niet afdoende, omdat de haren van de hond isoleren. De belangrijkste manier om warmte af te geven is voor de hond het verdampen van vloeistof (zweten). Een hond zweet echter alleen in de huid van zijn voetzolen. Dus gaat de hond ook hijgen. Via de tong geeft de hond dan warmte af. Dat dat veel energie kost mag duidelijk zijn. Honden die moeten bewegen hebben zuurstof nodig. Het bloed in het lichaam moet harder pompen. En dat lukt vaak niet bij warm weer om de volgende reden:

Als de buitentemperatuur (of de temperatuur in de ruimte waar de hond zich bevindt!) hoog is kan warmte moeilijk afgegeven worden door het lichaam. Bij een omgevingstemperatuur van meer dan 35 graden is het zelfs niet mogelijk om warmte af te geven. De warmte blijft dan in het lichaam. Hierdoor verdikt het bloed zich (het stolt) en kan moeilijk zuurstof opnemen. Er wordt dan niet genoeg zuurstof door de hersenen en de organen opgenomen, die daardoor afsterven. Het dier raakt bewusteloos en kan uiteindelijk zelfs sterven. In een auto kan de temperatuur binnen 5 minuten oplopen tot soms wel 50 graden! Een raampje open zetten werkt niet afdoende. Daarom mag u uw hond nooit alleen laten in een auto, zelfs niet als de temperatuur wel mee lijkt te vallen. Ook hardlopen of sporten bij een hoge buitentemperatuur is uit den boze.

Wat kunt u doen om oververhitting te voorkomen?

Laat uw hond nooit achter in een warme ruimte (auto, hotelkamer, tent!)

Zorg voor voldoende koel, vers drinkwater. Niet te koud, dit kan een maagkanteling veroorzaken!

Laat de hond zwemmen als hij te warm wordt. Maar let op: laat hem niet ineens van hete buitenlucht in koud water springen, dit kan een hartstilstand veroorzaken (shock).

Stop onderweg naar uw vakantiebestemming regelmatig, laat de hond plassen en drinken, maar laat hem niet teveel eten i.v.m. kans op maagkanteling.

Ga pas rennen, spelen met de hond als het buiten al wat koeler is (ochtend/avond)

Houdt de hond uit de volle zon (ook op het strand). Zorg voor schaduw, en zonnebrandcrème.

Een handig hulpmiddel om de hond koel te houden is een Coolmat of Coolbandana. Deze mat of bandana (nekdoek) legt u in water. De kristallen in de doek/mat zuigen zich vol met water en geven, afhankelijk van de buitentemperatuur, 2-10 dagen koelte af aan de hond. Ideaal voor op vakantie! De Coolmat en Coolbandana zijn te bekijken op de pagina van de winkel en ook bij ons te bestellen. Bestel op tijd, dan heeft u ze nog voor de vakantie.

Wat moet u doen als uw hond oververhit geraakt is?

Controleer de ademhaling en polsslag. Indien deze niet meer aanwezig zijn start dan beademing en reanimatie. Dit heeft voorrang boven alles. Indien mogelijk 2e persoon de hond laten koelen.

Koel uw hond met natte doeken en leg hem op zijn zij in de schaduw. Druppel een klein beetje lauw water in de bek (niet te koud!), maar let er op dat hij zich niet verslikt. Laat hem pas drinken als hij dat zelf weer kan. Laat hem niet eten, totdat de dierenarts hiervoor toestemming geeft.

Waarschuw een dierenarts, spoed is geboden!!! Laat iemand anders dit gaan doen terwijl u met de hond bezig bent en laat de melder terug komen om te vertellen of het gelukt is.

Blijf kalm. Laat mensen afstand houden (veel mensen er omheen verwarmt de omgeving).

Allemaal een hele fijne en gezonde vakantie toegewenst!!!